Nestlé

cz@care.nestle.com

Odpověď na výzvu 2019

Dobrý den,

děkujeme za Vaši zprávu. Těší nás Váš zájem o ochranu životního prostředí a též plně chápeme snahu vybírat si kvalitní potraviny složené z dobrých ingrediencí. Rádi bychom Vás ujistili, že problematiku palmového tuku rozhodně nebereme na lehkou váhu.

Environmentálními dopady získávaných surovin obecně se zabýváme již dlouho (viz např. naše iniciativy pro získávání udržitelné kávy a kakaa - Nescafé Plan a Cocoa Plan). Již v roce 2010 jsme se zavázali k nulové toleranci k odlesňování a ve spolupráci s nevládní organizací The Forest Trust mapujeme dodavatelský řetězec palmového oleje, abychom zajistili jeho udržitelnost. I navzdory nepřehledné situaci v Indonésii a Malajsii se nám již podařilo zajistit, že 32 % nakupovaného palmového oleje splňuje požadavky tzv. Pravidel zodpovědného nákupu (Reponsible Sourcing Guidelines), které jsou dále než pouhá RSPO certifikace.

Z výživového hlediska je třeba si uvědomit, že ačkoli palmový skutečně obsahuje nasycené mastné kyseliny (cca 50 %), stejný či vyšší podíl těchto kyselin najdeme také v mléčném tuku, vepřovém sádle, či kokosovém oleji. Věříme, že je správné vyhýbat se nadměrné konzumaci nasycených mastných kyselin, ať se jedná o přílišnou konzumaci másla, sádla, tučného masa či právě palmového oleje. Pokud konzumujeme jako součást vyvážené stravy zpracované potraviny obsahující palmový olej, zdravotní vliv palmového oleje je zanedbatelný. Podle výživových doporučení (WHO, FAO, apod.) by celkový příjem tuků měl být představovat přibližně 30 % energetického denního příjmu a konzumace nasycených mastných kyselin by měla představovat maximálně 10 % energetického příjmu denně.

Uvědomujeme si, že je tato ingredience často citlivě vnímána. Ačkoli usilujeme o udržitelné získávání palmového oleje, chceme dát našim spotřebitelům na výběr, pokud si chcete vychutnat naše výrobky bez palmového oleje můžeme vám například nabídnout:

Čokoládové cukrovinky:

Tabulkové čokolády Orion 100g (bílou, hořkou, mléčnou, s celými mandlemi, oříšková, Barilu), Ateliér 195g (3 příchutě: hořká čokoláda s borůvkou s ořechy a mandlemi, mléčná s lískovými ořechy, mléčná s americkou brusinkou, ořechy a mandlemi), naši Orion mistrovskou edici intenzivní 68 % čokolády (bez příchutě, jahoda se solí, meruňka a chilli), dvě nové Studentské pečeti (hořká čokoláda s višní a příchutí vanilky a mléčná čokoláda s malinovou chutí a kousky sušených meruněk).

Cukrovinky:

Bonpari, Hašlerky, Klokanky, Beskydky, Anticol, Větrovky, Mentolky, Toffo originál, JOJO Marshmallow, Lipo ovocné čočky, Lipo.

Kulinářské výrobky:

Např. čtyři nové prémiové polévky Maggi - Cibulová, Knedlíčková, Fazolová, Bramboračka.

S pozdravem

Odpověď na výzvu 2018

Dobrý den, pane Sotáku,

děkujeme za Vaši zprávu. Těší nás Váš zájem o ochranu životního prostředí a též plně chápeme snahu vybírat si kvalitní potraviny složené z dobrých ingrediencí. Rádi bychom Vás ujistili, že problematiku palmového tuku rozhodně nebereme na lehkou váhu.

Environmentálními dopady získávaných surovin obecně se zabýváme již dlouho (viz např. naše iniciativy pro získávání udržitelné kávy a kakaa - Nescafé Plan a Cocoa Plan). Již v roce 2010 jsme se zavázali k nulové toleranci k odlesňování a ve spolupráci s nevládní organizací The Forest Trust mapujeme dodavatelský řetězec palmového oleje, abychom zajistili jeho udržitelnost. I navzdory nepřehledné situaci v Indonésii a Malajsii se nám již podařilo zajistit, že 32 % nakupovaného palmového oleje splňuje požadavky tzv. Pravidel zodpovědného nákupu (Reponsible Sourcing Guidelines), které jsou dále než pouhá RSPO certifikace.

Z výživového hlediska je třeba si uvědomit, že ačkoli palmový skutečně obsahuje nasycené mastné kyseliny (cca 50 %), stejný či vyšší podíl těchto kyselin najdeme také v mléčném tuku, vepřovém sádle, či kokosovém oleji. Věříme, že je správné vyhýbat se nadměrné konzumaci nasycených mastných kyselin, ať se jedná o přílišnou konzumaci másla, sádla, tučného masa či právě palmového oleje. Pokud konzumujeme jako součást vyvážené stravy zpracované potraviny obsahující palmový olej, zdravotní vliv palmového oleje je zanedbatelný. Podle výživových doporučení (WHO, FAO, apod.) by celkový příjem tuků měl být představovat přibližně 30 % energetického denního příjmu a konzumace nasycených mastných kyselin by měla představovat maximálně 10 % energetického příjmu denně.

Uvědomujeme si, že je tato ingredience často citlivě vnímána. Ačkoli usilujeme o udržitelné získávání palmového oleje, chceme dát našim spotřebitelům na výběr, pokud si chcete vychutnat naše výrobky bez palmového oleje můžeme vám například nabídnout:

Čokoládové cukrovinky:

Tabulkové čokolády Orion 100g (bílou, hořkou, mléčnou, s celými mandlemi, oříšková, Barilu), Ateliér 195g (3 příchutě: hořká čokoláda s borůvkou s ořechy a mandlemi, mléčná s lískovými ořechy, mléčná s americkou brusinkou, ořechy a mandlemi), naši Orion mistrovskou edici intenzivní 68 % čokolády (bez příchutě, jahoda se solí, meruňka a chilli), dvě nové Studentské pečeti (hořká čokoláda s višní a příchutí vanilky a mléčná čokoláda s malinovou chutí a kousky sušených meruněk).

Cukrovinky:

Bonpari, Hašlerky, Klokanky, Beskydky, Anticol, Větrovky, Mentolky, Toffo originál, JOJO Marshmallow, Lipo ovocné čočky, Lipo.

Kulinářské výrobky:

Např. čtyři nové prémiové polévky Maggi - Cibulová, Knedlíčková, Fazolová, Bramboračka.

S přáním příjemného dne,

Petra Gryzová Servis pro spotřebitele' Nestlé Česko s.r.o. ' Mezi Vodami 31 ' 143 20 Praha 4